úterý 4. listopadu 2014

BATRADIS PC Update - počítač pro Janu z Brna

Zdravíme Vás a vítáme Vás u textové verze ukázkové episody pořadu BATRADIS PC Update, kde stavíme, nebo vylepšujeme počítače zadarmo pro zájemkyně o práci ošetřovatelky pro +PCA Praha včetně zájemkyň o spolupráci na projektu +Robinhelp . V polovině ŕijna 2014 jsme dšlali pokus v Brně, kde jsme tímto projektem naěšli Ing. Petru Kovaříkovi mladšímu družku, která je podle jeho gusta. Protože se náým podařilo posunout jejich přátzelství důvěrnějším směrem a od té doby než jsme publikovali tento článek, jsme zjistili že Jana občas vedle sexu dokáže vzít Petra na koněš, dostane od nás počítač.

Zqačneme tedy záznamem toho, co se dělo v momentě, kdy jsme se dozvěděli o prvním orálním sexu ve výtahu  v domě, kde Petr Kovařík bydlí, díky čemuž sousedi chvíli nadávali, že ten výtah dlouho nejezdí. Tím pádem bychom Vás rádi uvítali v dílně oddělení technického zásobování brněnské pobočky naší organizace a předáváme slovo technikovi, který ten počítač bude stavět, aby nám občas řekl co dělá.

Toš nejprve si připravíme kastlu, kam urobíme ten komjůter. Znamená to že kastlu rozděláme a vyndáme nějaké ty bazmeky co tam jsó, je to taková ta naša speciálná kastla, která vypadá že spadla z vesmíru, takže je to zajímavé i na kókání. Teďko valím do skladu pro sóčástky do teho kompjůtera.
Jé, kurňa, nemáme zdroje s modulárníma kabelama, toš póžijeme něšjaký ten obyčejný, a sice tadyhlwe ten Seasonic 700V bude dobré bazmek aby to mělo dost šťávy, základní deska Gifabit včil se zvukem a grafikó, 8 GB RAM a povalí to na procesoru INTEL Core I5. Ještě musíme, tyvole povalitr pro nějaký ten harddisk, dáme 1 TB WD Caviar Green SATA2 a systém dáme na SSD 64 GB aby to valilo rychle a nelezlo to jako nějaká chcíplá lemra. To tam dáme tadyhle ten Samsung SSD 64GB SATA3. Aby tam šlo kókat na filmy a poslóchat muziku z CD, tak ještě opticků mechaniku. Bude to SONY DVD-R/W SATA2. Tak to máme ty bazmeky, zwe kterých to urobíme.

Do bedny díme ten zdroj, mechaniku a disky, akorát tam bude víc kabwelů, než je potřeba. Osadíme základní desku a celé ten bazmekpřiděláme do kastly. I když by stašilo na chlazení zapnót jenom větrák na cghladiči procesoru a ve zdroji to už je, zapneme i ty ve skříni, protože svítí modře stejně jako vypínač.

Toš je to včil smonované, kastlui necháme zatím otevřitů, a budeme tam instalovat software. Windows 7 s našou korporační licencí zrovna nwemáme po ruce, tak urobíme pokus s Windowws 10 technical Preview, korporační MS-Office 2010 tu máme a kdyby se něco pokurvilo, diáme tam ten Windows 7 až ho najdu. Jako záložní systém tam dáme Linux, a sice Ubuntu 14.10. Takže to SSDčko bude dost nacpané.

Takže tady máme Windows 10 Technical Prevew, chceme to česky, Česká republika a střední Evropa, Install now, další, sóhlasím, další, vlastní instalace, další, tady dáme to SSD jako C, systémové, bootovací a snad bude na vše 40 GB stačit, bude to NTFS a bude to Windows 10. Nocvý oddníl, písmeno jednotky D, celý zbytek, systémový disk, typ zápisu dat "jiné", název bude Ubuntu. WD SATA2 HDD (HDD01) necháme po celém, písmenko E, NTFS, nebude to systémové a ani bootovací, a název bude Data. Další, nafgormátovat oddíly a instalovat. Tak, a necháme to běžet.

Než se systém nahrál, vyřídili jsme pár objednávek a až se to restartuje, tak to doděláme. Už se tak stalo, tak tady uděláme aktivaci systému. Další, souhlasím, tohle je vpořádku - další, vytvořit účet Microsoft, (Přámení té jany je cenzurováno a bude nahrazeno hvězdičkami) uživatel jana****ova,@hotmail.com tam můžeme nechat, heslo tam n+ějaké dáme, ještě jednou, Jana, *****ová, Brno, Česká republika, teďko opíšeme tadyhle ty pitomý písmenka z obrázku a dáme odeslat. Zatrhneme že se účtem Micrpspft chceme přihlašovat k počítači a že se chceme přihlásit automaticky po zadnutí, další, barvy necháme, ale dáme tady že chceme po startu systému otevřít plochu, Automatické aktualizace mecháme jak jsou na doporučeno, což je autom,atická aktualizace, dalšízabezpečení je taky správně, další Počítač v síti bude Jana PC Win10, sdílet budeme všechno, připojení k síti je připojení k soukromé síti. Tohle se kdyžtak předělá, další, tohle je taky v pořádku, dokončit.

Máme tam plochu, vypadá to hnusně, ale až to najde ovladače, mělo by to fungovat. Zkusíme tam dát ovladače na základní desku, aby to chodilo alespoň nějak.....

Po instalaci Windows 10 a všeho co je potřeba nám zbylo asi něco málo přes 10 GB na disku C a práci dalo rozchodit BATRADIS DataRay PCI Adaptée pro práci s naší sítí. Ubuntu nejdříve vyzkloušíme, abychom věděli, jeastli bude fungovat. Funguje až na kartu pro přístup do naší sítě a na YouTube nejde přehrávat videa. Zkusíme to a uvidíme.

Takže Instalovat Ubuntu, pokračovat, souhlasím, pokračovat, Uřivatel Jana, typ účtu administrátor, heslo dáme to, co ve Windows, pokračovat, něšco jiného, pokračovat, tady to chceme dát na D, primární, systémový, pokračovat, D:/Ubuntu, tady zatrhneme instalaci aplikací třetích stran, pokračovat. datum a čas a středowvropské pásmo je dobře, pokračovat, internet to našlobezdrátovou síť ne, protože to nezná tu naší kartu, Instalovat.

Tohle máme za 10 minut hotové na rozdíl od Windows, akorát nepůjde naše síť, ale pokusíme se o to. Tady je na flešce BATRADIS OS1, tak se tam kókneme, Hardware, Batradis_pci_DR, je tu Ubuntu? Je tady. Batradis_pcidr_ubuntu.deb, tady nám to nadává že instalujeme z nebezpečného zdroje, dáme Ano, teď to chce heslo a mělo by to fungovat.

Jo, už to funguje, tak ještě tady v tom Ubuntu zmáčknemer dohromady CTRL+ALT+T, což spustí termináíl a napíášeme:

sudo apt-get update

potvrdíme stiskem Enteru, zadáme heslo a počkáme až se to uroví.

Za chvilku to bude, takl ještě

sudo apt-get upgrade

Příkazem Exit zavřeme ten terminál a vypneme to. Zaděláme kastlu a můžeme valit.

K počítači byl dodán monitor, myš a klávesnice a dosti kvalitní reperoduktory zcela zdarma. Stačilo to Janě ukázat a vysvětlit, a nechat si podepsat dodací list.

Spolupracovat s +PCA Praha  se vyplatí včetně Robinhwelpu i ženám v Praze. Odhasdovaná cena tohoto, nebo velice podobného PC se vším, co k tomu patří se pohybuje okolo 15 až 20 000 Kč, podle toho, co je tam za konponenty a jak je to výkonné. Jinak než na splátky by to koupit nešlo, tak proč to nezkusit a nezískat to zdarma jenom za neobvyklé chování a divný pocit, nicméně je to dobrá věc a stojí to za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat